Förhandling uniform MTR

Av | 2016-09-08

I eftermiddags hade vi förhandling om uniformen med MTR. Som vi redan visste sedan tidigare möten med MTR står vi långt ifrån varandra. Det är flera saker vi inte är överens om och fortfarande är en del oklart. Vi vill poängtera att vi inte skrivit på något än.

Bland annat är det oklart hur ersättningen kommer vara för att prova och hämta ut kläder. Tunnelbanan fick några timmar som kompensation i samband med uppstarten och vi vill naturligtvis ha lika mycket om vi ska prova ut uniformen på vår fritid. I annat fall vill vi ha möjlighet att prova uniformen på arbetstid. Vi föreslog att de kan ha med sig en uppsättning av uniformen på tågvärdarnas APT i höst och de verkade positivt inställda till den idén. Vi har också föreslagit tidigare att det ska finnas en uppsättning på Cst och i Söd.

Något som vi är missnöjda med är MTRs ovilja att gå oss till mötes och ha något som skiljer vår uniform från tunnelbanans. Helst skulle vi se att våra uniformer har olika utseende så att det tydligt framgår vilka som jobbar på pendeln och vilka som jobbar på tunnelbanan. I den här frågan är vi helt överens med tunnelbanan. Är det inte möjligt med olika uniformer (av ekonomiska skäl?) så vill vi åtminstone ha något som talar om att vi jobbar på pendeln, som en del av loggan till exempel, men även det är MTR emot.

I avtalet med SL står det att SL-loggan ska finnas väl synlig på alla våra överdelar. I förhandlingar med SL har MTR kommit fram till att den ska sitta på höger överarm, vilket vi inte tyckte såg bra ut när vi fick se loggan (broderad logga i ljusblått och vitt, ca 5×5 cm). Vi vill helst slippa ha SL-loggan på våra kläder (där är vi faktiskt eniga med MTR!) men de kan inte göra så mycket eftersom det står med i avtalet. Placeringen av loggan däremot skulle de ta med sig till SL och se över om den kan sättas någon annanstans.

För att avsluta med något positivt så har MTR tillslut gått med på att vi får behålla shortsen och det känns bra!