Seko säljer ut avtalet för några futtiga kronor

Av | 2017-07-17

Löneavtalet är i hamn som vi tidigare meddelat dock har vi avvaktat med att skriva på då Seko inte varit klara och deras yrkanden har varit samma lön som oss. Pendelklubben lyckades ta av potten och fördela så det inte kostade något men för Seko lok blev det dyrt. Vi hade av taktiska själv lagt den så kallade överlön potten på förarna i år detta för att gapet skulle bli större och MTR inte skulle vilja ge dem samma lön och här kom Sveko in och gjorde upp på ett skrämmande vis. För att få skillnaden på 83 kr ca femtiolappen efter skatt så sålde man rätten att få retroaktiv lön och går först upp i lön 1 Augusti något som kostar ordentligt för deras medlemmar men det räckte inte med det de sålde ut HELA kollektivet genom att sälja ut vårt gruppval och ancienniteten. Man gick med på att alla nyanställda inte omfattas av anciennitet eller gruppval och får gå direkt in på en guld grupp som 8-6 SKANDAL helt enkelt, i alla år har man skrikit sig röda om hur viktigt det är med anciennitet men för att få en femtiolapp så var man villig att sälja sig , det är tydligt att det är inte svårt för arbetsgivaren att köpa dem.

Detta kommer få stora effekter på oss som jobbar kvar enligt det gamla då vi förhandlar grupper varje år så kommer MTR säkerligen att tycka att de har för många 8-6 och vilja ta bort våra grupper och varför ska nyanställda få gå förbi de som jobbat här ett par år? Enligt Seko kan man säga upp sig och söka den nya tjänsten, det är ju helt galet. År 2013 gjorde vi grupp 36 som bara ST kunde gå på och det blev det rammaskri om men nu gör de alltså något som är hundra gånger värre. Jag har svårt att finna ord för jag blir så förbannad att man så lättvindigt säljer ut avtalet och något som kommer beröra oss rejält. Vi har alltså fått en ny kår hos oss som inte behöver oroa sig om gruppval i framtiden utan de får det de vill och vi kommer få ta skiten. Så fråga din Seko kollega om det var solidariskt gjort. På tal om solidaritet så skriver de som vanligt en massa skit om oss och nu var det att vi tog pengar från överlöner till förarna, i alla år har vi gett denna pott till städ, station eller tågvärdar så jag ser inget konstigt i att lägga som i detta fall 27 kr på förarna, något de borde vara tacksamma för då de fick ta del av detta. Men solidaritet gillar de säga att de står för men även i år så frågade Pendelklubben om de kunde bidra till deras pott och fick samma svar de alltid gett ett stort NEJ, så lojaliteten emellan dessa klubbar är ju nada.

Summa kardemumma Seko lok har samma lön som oss från 1/8 men sålde ut avtalet samt får inget retroaktivt. Seko Pendelklubb får nästan samma ca 22 kr mindre än oss men får sin lön retroaktivt. Så vem var smartast?

CDT

Vi har drivit frågan till världs ände och fått svar av juristerna att det är inte mycket vi kan göra för att stoppa testerna däremot ska vi ta en förhandling om hur man behandlar personal som tas ur tjänst och vi har fortfarande inte fått svar på frågan hur man gör med de individer som inte får lämna blod av religiösa skäl. Det är bara att konstatera att man vill kontrollera allt vi gör fritid som jobb det blir mer likt Kina för varje dag.

Jag får önska er en fortsatt trevlig sommar

Jonas Fröstad Ordförande ST Pendeln.

Lämna ett svar