En Julhälsning

Av | 2017-12-14

Året börjar lida mot sitt slut och när man trodde att MTR skulle få ordningen på trafiken så ökade kaoset istället med nya tidtabellen men det var väl ingen som blev direkt överraskad över det? Jag hade också hoppats att läget på MTR skulle ha stabiliserats vid det här laget men jag har aldrig varit med om så många avtalsfrågor och personalärenden som det är nu. Styrelsen har minst sagt fullt upp.

MTR valde i alla fall att delvis lyssna på oss när det gäller att betala ut extra ersättning för gnet nu när det är sån personalbrist men endast för förarna. Min personliga åsikt är att det ska vara lika för alla. Att det blev som det blev beror på att tågvärdar och stationsvärdar har varit mer gnetbenägna så de har inte haft samma problem att få tag i folk som vill jobba.

Turlistegruppen kämpar på med tågvärdarnas gruppval. De har gjort ett utkast på ett gruppaket som påminner en hel del om förarnas med till exempel 8/6-grupper. Fokus har främst legat på att försöka minimera antalet grupper med visering. Dock återstår en del jobb med att filtrera bort sådant som gjorde att Seko fällde MTRs förslag från början genom att till exempel byta ut reservturer från grupper utan visering (då det ju kan förekomma på dessa turer) samt att lägga in turer där man behöver rum för tidig tjänst alternativt ta nattbuss på ett så smidigt sätt som möjligt. Ni ska veta att vi kämpar för att ni ska få behålla era grupper och inte behöva gå på det paket som MTR håller på att rita nu med bara blandgrupper som följer avtalet men det kräver att Seko godkänner det vi lagt fram. För MTR har varit tydliga på att de vill inte dra ut detta på något sätt och något förslag från Seko har inte presenterats.

När det gäller tågvärdarnas turer med måltidsuppehåll gäller det att ni är vaksamma då en sådan paus ska vara minst 20 min samt ni ska ha tillgång till lokal med möjlighet att värma mat. Detta gäller på ändstationer samt Stockholm City. Var nu lokalerna finns på City vet inte vi trots att vi flera gånger krävt en lokal i anslutning till plattformarna för åkande personal. Får ni en tur som har måltidsuppehåll på City så kontakta er gruppchef och fråga var ni ska ta den alternativt ring POC. Får ni inget svar eller ert uppehåll så begär ni avlösning.

På station jobbar vi hårt med att hitta nya lösningar på scheman för samtliga efter era önskemål som ni kom med under stationsmötet. Det kommer ta lite tid då våra lösningar kräver nytänk och just nu kan man från MTRs sida bara släcka bränder eftersom de saknar så mycket personal. De klarar inte av att leverera det man lovat SL och är väldigt intresserad av att samarbeta med oss vilket bådar gott. När det gäller viserande stationsvärdar så förlorar ni pooltillägget om ni söker fasta viseringsgrupper och vi har gett er rådet att söka poolgrupp istället. Med den brist det är på viserande stationsvärdar är chansen stor att ni ändå får jobba som det. Vi har även kopplat in jurister på frågan om att ni ska ha samma tillägg som tågvärdar har när ni viserar.

Våra farhågor har nu visat sig stämma om det avtal som Seko Lok skrev med MTR i somras angående att nyanställda får gå på 8/6 eller 7/7, vilket jag anser är ett svek mot ancienniteten. När avtalet slöts sade man att man ville locka förare utifrån landet samt att de skulle placeras i Södertälje. Nu har det visat sig att hälften redan bor i Stockholm samt att en av dem har blivit placerad på cst! Här kliver man förbi ett helt gäng som ligger högre i ancinetet och som grädde på moset så har vi en kollega som vars fru fick jobb på Gotland och behövde just komma in på 8/6 men inte fick det utan då valde att säga upp sig. Är det vad man kallar solidaritet på Seko kan man ju undra? För historiskt sett har de alltid värnat om solidariteten och rättvisan bland kollegorna men det var ju på Ludde´s tid. Jag är även besviken på MTR som behandlar sin anställda på detta vis de nya får vad de vill och de gamla får gå, mycket märkligt beteende i dessa tider med lokförarbrist och när förtroendet bland personalen redan är lågt.

Med det sagt så tar jag en välbehövlig semester då jag inte tog någon i somras, så det återstår för mig bara att önska er alla en riktigt god jul och gott nytt år!

Er ordförande Jonas Fröstad

Lämna ett svar