Vi önskar er en trevlig semester

Av | 2020-06-29

Hej medlemmar!

Som ni vet så gick inte MTR med på att köpa ut några sommarsemestrar inför 2020. Vi påtalade risken med detta men MTR hävdade att det skulle gå bra ändå. Under flera veckors tid så har UX ringt upp lokförare och bett dom flytta sina fp-dagar och gneta. Det skickas ofta ut mejl med resursläget och förarna tillfrågas frekvent att ställa upp. Sedan har vi haft nyligen en förhandling om en omstationering av fem CST förare till Södertälje med start 1 september 2020 och lyckligtvis så är det i nuläget ingen av våra medlemmar som berörs. De har hittat två förare som frivilligt gått med på denna omplacering, men nu så kommer det drabba tre förare som blev sist anställda. Vi på ST pendeln har reserverat oss kraftigt i denna förhandling och gav flera förslag på lösningar och samtidigt så kräver vi att vid en ev. nyrekrytering så ska man först täcka upp resursbalansen där i Södertälje innan man placerar nya förare på CST. Nu så tycker vi att måttet är rågat och att de är bra fräcka när de gör så här, för att de har hela tiden nekat alla våra förslag på lösningar för att inte hamna i denna situation.

Skiftgång kan upplevas slitigt och jobbigt av många och återhämtning är nödvändigt. Speciellt viktigt om man flyttar fp-dagar så det blir många dagar i följd man arbetar. I dagsläget så erbjuds bara krysstillägg på helger under sommarperioden och enligt MTR så har man problem med bemanning även på vardagar. Vi på ST Pendeln anser att vi har en lösning och föreslår att man erbjuder ett krysstillägg á 2000kr samt en (1) extra semesterdag alla dagar under denna krävande period som MTR delvis har skapat sig själva, då de inte har velat köpa ut sommarsemester som alla tidigare år. MTR har hela tiden sagt att man tycker att semestern ska ligga enligt plan för i år och har inte visat intresse för att ändra för medlemmar som har frågat om att flytta någon vecka till hösten pga. Coronavirus.

Så då tycker vi på ST pendeln att man ska njuta av sin semester och inte gå in och jobba extra och bryta sin semester som är ett avtalsbrott som vi inte godkänner.

MBL förhandling i dag den 29/6

Det blev ett kort möte där vi fick besked om att vår INSTA Q2 mätning på städ har gått bra samt att resursbalansen på station är mycket god och för TV så är balansen ok. På Förarsidan så ser det inte lika ljust ut under ett par veckor trots att de använder idag åtta inhyrda förare. Punktligheten ligger just nu i juni på 94%. Inne på POC så har de löst bemanningsbristen med att köpa ut ett par semestrar och beordrad övertid, vi fick även veta att Carl Hökfelt, Chef på POC kommer att sluta sin tjänst till hösten och vi tycker att det är förvånande och anmärkningsvärt att det är en så hög omsättning på chefer inne på POC.

Trevlig sommarsemester!

Roger Delin och Jon Holmberg

 

Lämna ett svar