Uniformsrådet informerar

Av | 2019-12-14

På det senaste mötet med uniformsrådet berättade uniformsansvarig Linda Myhrman att MTR vill under nästa år 2020, lägga mera fokus på hållbarhet och miljö. Beslutet om att begränsa antalet plagg per artikel är tagen uppifrån och tyvärr utan vår ( varken facket eller Skyddets) inverkan. Målet är också att minska beställningar av nya uniformer och tillhörande accessoarer med 20 % samt förlänga tiden som en uniform används. Men det är fortfarande 3 beställningar per år och max 3 plagg per artikel (accessoarer är ett undantag). Med miljö i fokus kommer det arbetas fram en ny rutin för insamling av använda plagg. Redan nu finns det ett insamlingskärl vid internservice på 49an där man kan lämna de plagg som är slitna eller inte längre används.

Storex ( vår leverantör) gör en grovsortering av de returnerade plaggen för att antingen kassera eller vatten/kem tvätta för vidare användning. Vad som gäller beställningssidan, så önskar vi oss en bättre och mer utförlig beskrivning av aktuella plagget på inforutan. Arbetet med det här påbörjats.  Vår mest använda benfickbyxa kommer justeras lite efter förbättringsförslag från våra medarbetare. Sidfickan kommer lyftas upp och moderniseras för att passa alla dem verktygen som vi måste ha på oss under tjänstgöring, även så småningom kommer det en variant i mekanisk stretch som är mer följsam och fortfarande slitstark och hållbar. 

Skor: Förutom fokus på miljön och hållbarhet, så måste det sparas pengar… MTR har i sikte att sänka vårt skobidrag från befintliga 1900kr till 1500kr. Vi tycker att det är en kraftig försämring och det är redan svårt idag att hitta bra skor till det nuvarande priset! Så Roger och Jonas kommer att ta upp det på MBL förhandlingen nu på måndag den 16 dec, våra skyddsombud vill vara med och påverka och har redan begärt ett möte med MTR samt skobutiken Shoemed för att ta fram ett produktblad.

Att man ska tilldelas ett par godkända vinter-och sommarskor är ett krav och står med i avtalet! Sedan vad skorna kommer at kosta får MTR själva lösa. Det ska också finnas flera olika varianter/modeller för olika typer av fötter. Vi återkommer med mer information efter nästa möte.

Fortsätt skicka önskemål och förbättringsförslag, vi läser dem och tar det med i våra möten. Hör av er till oss om ni har frågor eller funderingar! Passa på att besöka mig på expeditionen nu på måndag mellan 9-15 och prata om vår uniform.

HA EN TREVLIG TREDJE ADVENT!

Oksana Kovalchuk med styrelsen

Lämna ett svar