Skyddsombuden meddelar 11/6

Av | 2021-06-11

Sommarn är här och med den semesterperioden. För vissa blir det en skön vila och för andra att fortsätta kämpa ett tag till. Vi vill passa på att delge er några saker som kommer att hända eller redan har hänt:

Låt oss börja med några positiva saker:

Äntligen har ett nytt uppehållsrum färdigställts på Sci och södra mellanplanet. Invigning kommer att ske i närtid då tåg i tid, kaffemaskin och helt nya möbler kommit på plats. Det ligger mellan rulltrapporna till sp. 1-2 och allmänhetens toaletter. Två stora dörrar för att komma in och med två (2) toaletter!

Vidare kommer Trafikverket höja standarden på våra driftplatser. Alla U-tavlor etc kommer att bytas till nya. Skyddsombuden bevakar men att ta bort 110-tavlan på Sst söderut verkar överstiga MTR, SL och Trafikverkets gemensamma krafter så stanna rätt med långa tåg för att inte bidra till statistiken om den driftplatsen med flest ärenden.

Norr om Sollentuna byggs ett nytt vändspår och stället uppdateras till att bli driftplats. Skyddsombuden har varit med från början. Vid Tumba kommer uppställningsspåren få en ansiktslyftning som skall bli norm. Sedan är det bestämt att hastighetsnedsättningen mellan Kallhäll och Kungsängen kommer att åtgärdas tidigast år 2024.

Några saker som inte är så bra:

Vid en kontakt angående ITV-anläggningarna bland annat i Södertälje Centrum och Årstaberg medger MTR att projektet inte fungerar speciellt bra. Skyddsombuden ligger på men skriv gärna rapporter för att påvisa bristerna!

POC blir DLC och skall driftleda även Mälartåg. Alla fackföreningar och huvudskyddsombud har på ett tydligt vid påtalat risker och problem med detta då hela POC skall omorganiseras. Alla har reserverat sig mot beslutet.

Detta skall vara i drift redan i september.

På våra stationer känner medarbetarna oro över att inrapporterade fel tar för lång tid att åtgärda samt att man önskar en översikt av hur raster förläggs etc. Vissa stationer har ingen rast över huvud taget och får passa på att äta sin matlåda mellan resenärerna kommer.

På fordonssidan fortsätter verkstadsbolaget att kämpa för att hålla en åldrande, hårt sliten flotta i drift. Läget den 7 juni 2021 var antalet öppna skador 1837 stycken, öppna restriktionsskador 51 stycken samt 42 stycken restriktionsfordon. Samtliga siffror högre än veckan innan.

Våra lokalvårdare har överförts till ett annat MTR bolag. Detta förhindrar skyddsombuden på MTRP att få insyn och verka. Erfarenheterna från MTR Tech där ingen företagsinfo kommer utan endast skickliga skyddsombud på MTR Tech gör att vi får information som gör att det finns stor anledning till oro. Det finns också anledning att skriva rapporter om städningen av våra hytter. Då särskilt hur frontrutans insida ser ut! Dessutom är kvaliteten på städningen vid 96:an inte av samma klass som våra andra överliggningar. Skriv rapporter!

Åter igen en trevlig sommar

önskar skyddsombuden från ST

 

 

 

Lämna ett svar