Skyddsinformation 8 dec

Av | 2020-12-16

Den 8 december hade skyddsombuden på ST pendeln samlats för sista mötet för år 2020. Jag förstår och hör från många kollegor att ni skulle vilja höra mer från oss på skyddet under årets gång och tro mig det kommer vi att bättra oss på!

Året som (nästan) har gått har varit väldigt tufft för många medarbetare men även för oss i skyddet med tanke på pandemin och allt som den tog med sig….

Det har varit många framskjutande möten, svårt att få ledighet och tid för AMÖ, men det beskriver ju bara 2020 ganska galant… men nog om det, vi går vidare till agendan från mötet som vi vill delge er med informationen.

Vi har och kommer att begära nya skyddsronder vad gäller Överliggningar. Den senaste skedde nu i oktober men det har dykt upp nya saker som vi återigen behöver titta till extra noga.

Det har framkommit att vissa kollegor tar med sig egna kuddar, lakan och örngott, för att dem som finns på överliggningar är ofräscha eller inte motsvarar förväntningar. Det tycker vi är helt oacceptabelt! Vi kommer att se till att arbetsgivaren sköter städningen bättre! Hur ofta byter man sängbäddarna? när bytte man sist madrasser och kuddar, hur ser det ut med miljön i övrigt och så vidare. År 2021 återkommer vi med mer om detta och tveka inte att skriva till oss om saker som ni är missnöjda med och speciellt ni som jobbar nätter som vi kanske har missat.

När det gäller städ så har vårt huvudskyddsombud Mats Hanqvist pushat på att vara med på skyddsronder vad gäller nya inköp av arbetsmaskiner och kollat hur dem påverkas till exempel när maskinerna är ute på plattformen. Vi har elen på spåret och med tanke på att de körs av en människa så är det en viktig aspekt att titta på. Det har fungerat bra och de har förstått vikten av att ha samverkan med skyddet så att de kan få tips, råd och hjälp med det.

Återigen så blev det förskjutning med semestervalet för åkande och vi kommer att göra en enkät som vi hoppas på att alla kommer fylla i!

Vi vill ha feedback om hur ni tycker det har varit de senaste åren och så vidare. Det är bl.a. det vi kommer att handskas med år 2021.

Gruppvalet gick bra och förhandlingen gick enligt planerna men vi vill ändå att ni skriver och mejlar om ni kommer på en förändring, förbättring och allt som skulle kunna göras bättre så att arbetet inför nästa gruppval börjar tidigare.

Med tanke på Pandemi så har båda fackförbunden ST och Seko kunnat förhandla fram ett KIT som varje medarbetare har rätt till och måste hämta ut! Var inte rädd att kontakta din gruppchef så att du får kvittera ut din KIT om du inte kan hämta den på 49an. I kitten ingår det en mask, handspritservetter, skyddsglasögon och handskar.

På Stationssidan har vi en viktig fråga som tyvärr drabbar många på stationerna och det är matrasten och toalettbesök. På Stationssidan har man så kallad Vita stationerna och Blå stationer. Vita stationer har man rastavlösare och toalettavlösare när man behöver det medan de Blå stationerna inte har detta i schemat. För de Blå så måste man skriva Rapport varje gång man besöker toaletten? Varför? och man får äta vid luckan och detta har skapat en mindre trivsam arbetsmiljö, milt sagt och det är dessutom väldigt kränkande! Detta kommer att tas upp igen 2021.

Det har också bestäms via båda facken och i samverkan med MTR att ST kommer att ha hand om Södra delen av Stockholm och Seko tar den Norra vad gäller skyddsronder för stationerna. Det här kommer underlätta för båda skyddsorganisationer när det gäller att driva fram saker och ting med tanke på att stationerna har bättre protokoll om vem som gör vad, och vem som är direkt ansvarig för en specifik sak.

Jag vill återigen poängtera hur viktigt det är med Felrapportering när det gäller allt, och som MTR gillar att påminna oss om att:  ”finns ingen Rapport – så finns inte Problemet!”

Men då ska vi se till att det finns Rapporter!

Jag vill passa på att önska alla en God Jul Och Gott Nytt år.

Ta hand om er själva och om varandra!

Nuru Magram, Skyddsombud ST pendeln

 

Lämna ett svar