Oseriöst att inte förhandla i botten

Av | 2017-05-12

Svar på SEKO LOKs ”Ord och inga visor”

Vi respekterar Sekos rätt att få uttrycka sin åsikt om ST. Men vi vill inte sjunka till den nivån att vi riktar bombastiska och nedvärderande uttalande mot våra fackliga medparter. Vi väljer vägen att förhandla så långt vi kan, en idé som stöds av medlemmarna i ST.

SEKO LOK skriver i sin text att: ”ST centralt varken kan, vill eller vågar ta striden för sina medlemmar.” I samma text skriver de också, mycket riktigt, att vi i ST på Pendeln påbörjat en omröstning för att förbereda oss för en eventuell konflikt. Det skulle vi givetvis inte göra om det inte var för att rusta för en eventuell konflikt. Vår hållning i ST är att förhandla i botten. Först när vi inte kan komma längre genom samtal med vår motpart är vi beredda att gå i konflikt. Något annat vore oseriöst.

Hotet om en konflikt med arbetsgivaren finns alltid där under pågående förhandlingar, även för ST. Det är ett av våra påtryckningsmedel för att nå framgång. Vi vill gratulera Seko till det kloka valet att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Det räddade alla förbund från medlarnas hemställan, som ofta blir en kompromiss som ingen är nöjd med. Även om Sekos förhandling skedde vid hot om konflikt var det förhandlingsvägen som segrade till sist.

Så låt oss vara bjussiga mot Seko och upprepa mantrat ”Vi fortsätter förhandla”. För det är vad vi kommer att göra. Vi har framgångar vid förhandlingsbordet, och så länge som det är så är inte vi beredda att riskera våra medlemmars löner, arbetstider och andra villkor genom att varsla om en konflikt. Men tvivla inte på att vi inom ST Pendeln och ST centralt är beredda att sätta hårt mot hårt om förhandlingarna kör i botten.

Nu går vi in i de sista förhandlingsdagarna!

ST inom Pendeln

Lämna ett svar