LÖN

Av | 2021-03-18

Löneförhandlingarna ligger i slutfasen och i väntan på det påskrivna protokollet tycker vi att det har blivit dags att berätta för er, våra kära medlemmar, om hur allt har gått till! Som vi informerat er tidigare så har vi ett märke på 5,4 % på 29 månader. Av dom går 0,7 % till bl.a. pension och resterande 4,7 % har fördelats på lönerna.

Vi på ST, till skillnad från andra fackförbund, valde att fördela dom 4,7 % på ett effektivare sätt vilket genererar mera pengar i slutändan: 2,9 % på dom första 17 månaderna (fram till april 2022), sedan 1,8 % på resterande 12 månaderna (fram till nästa lönerevision, april 2023). Högre lön under en längre period är det minsta vi kunde göra för våra medlemmar och vi är glada att kunna göra er nöjda, så det innebär att vi får skilda löner då SEKO fick 2,7%.

I år ville vi på ST pendeln satsa på slutstegen, speciellt för våra tågvärdar, som väntat väldigt länge på en speciell satsning, för vi tycker att dom är underlönade. Men tyvärr, så fick vi inte det stödet från de andra fackförbunden som istället ville satsa på första lönesteget. Till slut så fördelades allt jämt med 2,9% på de olika lönestegarna och dom fasta tilläggen.

Återigen var det mycket rörigt kring dom rörliga tilläggen. Trots en flerårig praxis (då alla tillägg höjdes med samma procentsats) valde MTR att bortse från praxisen och tolka avtalet bokstavligen. Då MTR anser att facken själva ska bekosta höjningen av dom rörliga tilläggen med den s.k. överlönspotten. I år räckte inte potten till att höja dom rörliga tilläggen med samma procentsats. Så vi alla facken tillsammans med MTR fick kompromissa fram en lösning där vissa tillägg höjdes med en högre summa än vissa andra.

Till dom rörliga tilläggen hör bl.a. undervisnings-/ handledar-/, tidsförskjutnings-/ och vrålskubbstillägg för åkande, vikarie och fridagstillägg för station samt olika beredskapstillägg för lokalvården.

Rastavlösare station och biljettförsäljningstilläggen för TV har blivit tillfälligt “frysta”. Exakta siffror får ni i vår nästa publicering i nästa vecka.

VÄLKOMNA!

Vi har blivit flera! ST växer och det gläder oss oerhört mycket!

Härmed vill vi hjärtligt välkomna alla nya medlemmar! (Glöm inte att komma förbi expeditionen och ta del av er välkomstgåva) och passa på även att skapa ett konto på vår hemsida, så att ni kan vara med och rösta på årsmötet den 27 april. Vid registreringen så ange er mtr mejl så får ni per automatik ett mejl när vi publicerar på vår hemsida (stpendeln.se) Alla nya medlemmar kommer direkt omfattas av alla förmåner vi har på ST.

Tyvärr är vi ledsna att berätta att man kommer att gå under det löneavtal som det fackförbund som man tillhörde fram till 01.12.2020 då det har bestämts i det centrala avtalet. Såklart ville vi även att våra nya medlemmar skulle få gynnas av dom nya lönerna som vi har förhandlat till oss och tog upp det under löneförhandlingarna. Efter flera diskussioner kom vi fram till att det skulle gå vägen om vi gör ett avsteg från det centrala avtalet, men då måste alla facken vara överens om detta. SEKO Lok hade inget emot detta, men vi fick inget stöd från SEKO Pendelklubben som valde att gå efter det centrala avtalet.

Hur som helst, vi i styrelsen kommer göra allt i vår makt för att ingen ska bli besviken!

Vi är ett fack för alla, vi dömer ingen, vi fördömer ingen, alla har rätt till sin åsikt och gör egna val, så alla är hjärtligt välkomna och alla kommer till tals!

Frågor och funderingar? Kom förbi expen för en pratstund, hör av er eller maila oss!

Ta hand om varandra

Vänligen

ST Pendeln Styrelse

Lämna ett svar