Artikel i Publikt

Av | 2021-09-16

Hej Anette Johannisson, tågvärd på MTR Pendeltågen i Stockholm.

 

Vad kan du inte vara utan på jobbet?

Klockan. Vi ska avgå på sekunden, det kallas ”sekund noll”. Så klockan är vårt allt, och jag har satsat på en riktigt bra armbandsklocka.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– I maj fick vi veta trafikförvaltningen lagt förslag om att vi tågvärdar ska fasas ut och ersättas av kameror, och det bifölls senare av trafiknämnden. Det var en chock att få i ansiktet strax före semestern. Tjänstemännen vet inte hur det fungerar i trafiken. Vi är viktiga för säkerheten och tryggheten, både för passagerarna och föraren. Det kan vara 1800 personer på ett tåg och allvarliga händelser inträffar, som påkörningar och att föraren blir akut sjuk. Vi har dagligen små eller stora incidenter. Men arbetsgivaren har inte gjort någon risk- och konsekvensanalys i samverkan. Vi i facket har startat en kampanj mot beslutet, bland annat med hashtaggen Rör inte min tågvärd.

Vad gör du på jobbet till vardags?

Jag är både tågvärd och handledare för nya tågvärdar på pendeltåget. Grunden för arbetet är att se till att tåget kan ankomma och avgå på ett säkert sätt – till exempel att tåget hamnar rätt på plattformen och att ingen fastnar i dörrarna. Vid incidenter är vi lokförarens högra hand, vi informerar och lugnar oroliga passagerare. Om det sker en olycka eller uppstår ett bråk får vi tillkalla hjälp, och vid ändstationerna kontrollerar vi vagnarna. Det har till och med hänt att barnvagnar med barn i har glömts kvar.

Varför är du med i ST?

Jag tycker att facket ska vara opolitiskt och att de som jobbar med det lokala frågorna har bra åsikter och vi har fått stöttning från Förbundet när det gäller hotet mot våra jobb.

Lämna ett svar