Facket om ensamma lokförare vid påkörningar: ”En omänsklig situation”
Lokföraren Jon har varit med om fyra påkörningar: ”Följer en resten av livet”
TILLDELNING OCH OMPLACERING GÄLLAND TÅGVÄRDAR
Projektet som kom att kallas för PTU (Pendeltågs tekniska utveckling) har påbörjat omplaceringarna och de olika tilldelning som omfattar tågvärdar sedan den 6 mars 2023.
Den 1 mars fick MTR beskedet från Trafiknämnden att man nu kunde köra 50% av DÖS alltså kameratåg utan tågvärd ut i trafiken.
När vi hade den planerade PTU möte som vi brukar ha på måndagar togs det upp den 20 mars att man hade redan tre kurser ute för personalen som skulle omplaceras.
Då var det 15 stycken som skulle till MTRP alltså stationssidan, 14 till Mälartåget och 4 stycken till MTRX. Samma dag som man har sin kursstart tilldelas man sin nya gruppchef.
Man sa då att man skulle ha möte snart med tunnelbanan för att se hur tilldelning skulle gå till där oh följa upp utvecklingen.
Man fick också som medarbetare om man inte ville ha sin tilldelning att söka själv de jobben som annonseras ut via MTR koncernen och siffran då låg på cirka 150 till 170 tågvärdar som var kvar inom MTRP.
Denna siffra omfattade också anställda som var studieledig, föräldraledig och långtidssjukskrivna.
Den 3 april ställde skyddet frågan om varför man tar ifrån personalens utrustning som de kommer att behöva senare i sin nya roll som stationsvärd?
Svaret var att man som kundservicevärd inte använder denna utrustning så gjordes bedömningen utifrån det.
Skyddet ställde frågan, men nu har vi PTU och en ny arbetsförändring i med att vi har Plattformsvärdar, ROV och ROS turer där man skall bistå med rampservice och hytten är medarbetarens skalskydd.
De skulle ta frågan vidare med kundservice(stationssidan) för att se hur man skulle göra framöver.
31 maj 2023 skall den första utbildning för tunnelbana äga rum och där är 16 medarbetare inplanerad per kurstillfälle.
Man uppgav siffran 10 som skulle till tunnelbana som tunnelbaneförare som gick över till tunnelbana och om av någon anledning inte klarar av lokförarutbildning kommer att ombesörjas och få annat inom tunnelbanan.
Man kommer att även behöva växlare och har bett personalen att söka den tjänsten inom tunnelbanan.
Den 29 maj 2023 kommer 16 medarbetare att påbörja sin kurs på Mälartåg plus 3 som sökte dit själva och inte var omplacerade dit från början.
Man konstaterade att man har förlängt visstidaresanställning så att dem kan täcka upp övergången med omplacering och tilldelning
Mötet från den 15 maj 2023 är dessa siffror som talar för verkligheten idag gällande omplacering och tilldelning på tågvärdssidan just nu.
148 medarbetare går utbildning eller utbildats i till sina nya roller utifrån tilldelningen.
52 stycken medarbetare är planerade att starta sin utbildning (29/5-26/6) MTRM, MTRP och MTRS.
MTRM är Mälartåg, MTRP är stationssidan på pendeln och MTRS som är tunnelbanan.
75st medarbetare är kvar och kommer påbörja sin utbildning efter sommaren.
Nuru Magram
HSO ST PENDELN
Krysshelgstillägg LF 2023
Beträffande krysshelgstillägget så har inte MTR haft någon någon dialog med oss på ST Pendeln utan ensidigt valt att ta egna beslut beträffande ersättningsnivåerna.
Anmälan till krysshelger brukar normalt fastställas senast april månad men i år så verkar det som om man har kommit på detta i sista sekunden. I år så har man valt att höja ersättningen till 2750kr/dag utöver kvalificerad övertid. Om man väljer att fylla i flera olika dagar man kan tänka sig att gneta så bör man vara uppmärksam på att i rådande personalläge som vi har så är chansen mycket god att du kommer få alla dagar du kryssar i som också är bindande.
Efter en långdragen vinter så säger flera prognoser att vi ska få en lång och varm sommar vilket vi ser fram emot.
Med vänlig hälsning,
Styrelsen ST Pendeln
Hävande av skyddsstoppet på pendeltågen överklagas
16.5.2023 | Fackförbundet ST
Skyddsombuden på MTR överklagar nu Arbetsmiljöverkets beslut att häva skyddsstoppet för ensamarbete på Stockholms pendeltåg. Skyddsstoppet lades den 24 april som en följd av ett antal incidenter på pendeltågen där ensamarbetande lokförare kört tågen utan medföljande tågvärdar. Arbetsmiljöverket hävde beslutet den 26 april efter att ha utfört en inspektion av verksamheten.
- Det finns omfattande dokumentation och konkreta allvarliga händelser vid ensamarbete på pendeltågen. Personalen är orolig för sin egen och passagerarnas säkerhet. Beslutet att häva skyddsstoppet lämnar allt detta hängande i luften, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST.
Trots att skyddsombuden på MTR visade på en lång rad incidenter i pendeltågstrafiken där verksamheten med ensamarbetande lokförare inneburit stora riskmoment, hävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet med ett kortfattat muntligt besked. Skyddsombuden anser att beslutet är både felaktigt och även lämnar många kvarstående frågor om hur lagen ska tolkas. Därför överklagar nu Fackförbundet ST tillsammans med Seko beslutet till Förvaltningsrätten.
- Beslutet att häva skyddsstoppet var bristfälligt motiverat och gav ingen vägledning för skyddsombuden om hur lagstiftningen ska tolkas. Såväl skyddsombuden på MTR som alla skyddsombud i Sverige som ska hantera ensamarbete behöver bättre underbyggda beslut för hur Arbetsmiljölagen ska tolkas, menar Jenny Ekenstierna, förbundsjurist på Fackförbundet ST.
Mvh
Roger Delin
26 april 2023
Inspektion från Arbetsmiljöverket!
Vi hade den första inspektionen från arbetsmiljöverket måndagen den 24 april 2023 i samband med att vi la skyddsstoppet kl09:00 den 24 april 2023.
Den 25 april 2023 fick vi besked om att det skall ske en uppföljning av inspektionen den 26 april 2023.
Mötet startade kl09:00 och höll på till kl12:00.
Dom skyddsombud som deltog på mötet den 26 april 2023 var Nuru Magram och Jon Holmberg från ST Pendeln tillsammans med Hans Johansson, Kimberly Barth samt Alexander Millhorn från Seko lok.
Från MTR bestod delegationen av VD MTR NORDIC Henrik Dahlin, Säkerhetsdirektör John Carlander från MTR NORDIC samt en jurist. MTRP bestod av HR chef Marie Dahlgren Åström, Matts jenelius, Förhandlingschef Mattias Wennberg och Trafikchef Henrik Rasin.
Arbetsmiljöverket bestod av fyra inspektörer två som blev blixtinkallade när skyddsstoppet lades den 24 april 2023 medan de andra två var handläggare på den framställan som lades tidigare.
Inspektionen var väldigt intensiv under tre timmar och vi upplevde från skyddet att Arbetsmiljöverket förstod var problematiken låg i. De hade fått oändlig mycket underlag från skyddsorganisationen som var skäl nog att ställa krav på arbetsgivare att vidta åtgärder gällande ensamarbete.
Vid 17.30 den 26 april 2023 fick vi beskedet muntligt om att skyddsstoppet är hävd och att det skriftliga skulle inkomma inom några dagar.
VAD ÄR NÄSTA STEG
Det är beklagligt att Arbetsmiljöverket väljer att ta detta beslut med tanke på alla dom underlag de fick och utifrån deras pressmeddelande så erkänner ju de att det finns en oro och att de kommer att följa upp utvecklingen. Frågan är när, hur och på vilket sätt?
Nästa steg är att vi ska överklaga men då måste vi således ha det skriftliga beslutet innan processen kan påbörjas. Lyckligtvis så kommer förbundet att jobba intensivt med detta och vi har deras stöd till fullo.
Ännu en gång ett stort tack till alla som har bidragit med incidentrapporter och underlag för oavsett beslutet så har vi från skyddet hört er och kommer alltid att värna om er arbetsmiljö.
KAMPEN ÄR INTE ÖVER!
Tågvärden: ”Blir död eller framtiden för vår järnvägshistoria” - se inlägget i Expressen.
SENASTE NYTT FRÅN DIN FACKFÖRENING!
SKYDDSTOPP
ST Pendelns HSO Nuru Magram har tillsammans med SO Jon Holmberg och SEKO Lok Hans Johansson lagt ett skyddstopp från kl 09.00 230424 med hänvisning av Arbetsmiljölagen 6 kapitlet 7 paragrafen 2 stycket ” framförande av tåg med passagerare om tåget inte är bemannat med, förutom föraren, ytterligare minst en person med säkerhetstjänst”
Dagen efter strejken – hör MTR och facket
I natt blåstes lokförarnas vilda strejk av, som planerat efter tre dagar – men konflikten verkar vara långt ifrån över.
SVT har träffat både MTR och facket för att höra hur de ser på situationen och arbetar för att lösa konflikten.
LÄS HELA ARTILELN - SVT NYHETER - KLICKA HÄR!
Idag den 20 april skulle vi ha vår andra inspektionen med Arbetsmiljöverket men tyvärr blev det inte så.
Jag vet att många av er har frågor,funderingar och tankar om hur det gick sist men jag valde att inte dela så mycket eftersom tiden som var utsatt då räckte inte och vi fick boka ett till möte med Arbetsmiljöverket.
Jag hade tänkt sammanställa och dela med mig efter denna så att ni fick en helhetsbild och inte bara delar utav själva inspektionen.
MTR kontaktade arbetsmiljöverket och bad om att inspektionen skulle flyttas fram på grund av den rådande situationen som uppkom måndagen den 17 april 2023.
Arbetsmiljöverket svarade med att det gick bra och inspektionen fick flyttas fram ytterligare en vecka till.
Jag är lika uppgiven som er eftersom jag hade förberett mig både kunskapsmässigt och mentalt för denna dagen men ibland blir inte saker så som man har tänkt sig.
Jag kommer att återkomma med mer information efter själva inspektionen när det väl sker, tills dess kampen fortsätter mot stopp om ensambemmaning.
Mvh
Nuru Magram HSO ST Pendeln
"Att ta bort tågvärdarna från pendeltågen är som att ta bort flygvärdinnorna från ett flygplan."
Det säger Nuru Magram, huvudskyddsombud på ST Pendeln
LÄS HELA ARTIKELN I SVENSKA DAGBLADET - KLICKA HÄR!
Sprickan om strejken: ”Vilda och olovliga”
Facket tar skarpt avstånd från den vilda strejken som pågår bland lokförare i Stockholms pendeltrafik.
Samtidigt driver de att Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete på tågen.
– Vårt sista hopp är att politikerna ändrar sig, säger tågvärden och skyddsombudet Nuru Magram.
LÄS HELA ARTIKRLN I EXPRESSEN - KLICKA HÄR!
Region Stockholm och MTR måste ta ansvar för situationen på pendeltågen
Fackförbundet ST tar avstånd från den vilda strejk som nu pågår på pendeltågen i Stockholm. Förbundet uppmanar sina medlemmar som eventuellt deltar i strejken att återgå till arbetet ifall de är arbetsföra. Men att strejken är avtalsstridig förtar inte det ansvar arbetsgivaren MTR och den politiska majoriteten har för den bakomliggande situationen. Avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen har inte hanterats på ett sätt som säkerställer arbetsmiljön för lokförarna eller säkerheten för passagerarna.
- Kollektivavtalet gäller fortfarande, därför har våra medlemmar fredsplikt. Om man inte är sjuk så ska man gå till jobbet som vanligt på pendeltågen, säger Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på Fackförbundet ST.
Deltagande i en vild strejk kan leda till negativa konsekvenser för de arbetstagare som deltar. Förutom böter för de strejkande kan vilda strejker även leda till nedstängda verksamheter och uppsagda anställningar.
Som fackliga företrädare för en stor del av pendeltågens personal driver Fackförbundet ST just nu flera tvister mot operatören MTR som har sin grund i Trafiknämndens beslut att ersätta tågvärdarna ombord med kameror. Beslutet innebar att lokförarna ensamma ansvarar för såväl ombordstigning som utrymningsansvar vid nödsituationer. Men skyddsombuden på pendeltågen har återkommande varnat för att lösningen inte är godtagbar varken för passagerarsäkerheten eller för lokförarnas arbetsmiljö.
- Det grundläggande felet är att det fattas ett politiskt beslut om att avskaffa tågvärdarna, utan att konsekvenserna utretts och accepterats av den lokala skyddsorganisationen med skyddsombuden. Därigenom har operatören MTR blivit tvungna att genomföra något som vi menar strider mot lagen, säger Niklas Simson.
MTR och Region Stockholms trafiknämnd fattade sommaren 2021 beslutet att införa kameror på pendeltågen som ett stöd för lokförarna vid av- och påstigning vid perrong. Nästan omedelbart kallade arbetsgivaren MTR till förhandlingar om verksamhetsförändring och borttagande av tågvärdarna. De fackliga organisationerna protesterade och menade att övervakningskamerorna inte är till någon som helst hjälp om en ensam lokförare måste hantera en nödsituation på ett pendeltåg.
När MTR trots det fortsatte att genomdriva förändringen mot skyddsombudens godkännande sattes Arbetsmiljölagen ur spel. När försöksverksamheten inleddes under december 2022 hävdade MTR att alla riskbedömningar hade gjorts och att säkerheten kunde garanteras. Men Arbetsmiljöverket utdömde ändå ett vitesföreläggande för MTR för att man inte kunnat presentera riskbedömningar som visat att den tilltänkta lösningen fungerar.
Trots hotet om vite genomdriver man processen med den politiska majoritetens goda minne.
Under pressen från namninsamlingar och medial uppmärksamhet utlovar sedan Trafiknämnden en förnyad oberoende granskning av ärendet. Denna genomförs utan att fackliga företrädare eller skyddsombud bereds möjlighet att delta.
- Det är anmärkningsvärt att först när utredningen är färdig och det slutliga politiska beslutet i trafiknämnden fattat, så erbjuds vi som fackliga företrädare att vara med och utvärdera denna oberoende granskning. En av de bärande tankarna bakom svensk arbetsmiljölagstiftning är att arbetsgivare och skyddsombud hanterar förändringar i arbetsmiljö tillsammans innan de genomförs, inte i efterhand. Det är bakvänt, säger Niklas Simson.
För närvarande pågår fortfarande Arbetsmiljöverkets inspektion av hur MTR hanterat förändringen på bemanningen ombord på pendeltågen.
Fackförbundet ST driver också flera tvister gentemot MTR, bland annat om hindrande av skyddsombud.
Det har kommit till vår kännedom att det planeras en vild strejk bland lokförarna på MTR Pendeltågen, vi på ST Pendeln uppmanar våra medlemmar att infinna sig till sin tjänstgöring om man har sådan, som fackklubb tar vi avstånd från olovliga aktioner.
Styrelsen ST Pendeln
Information från Branschstyrelsen
Avtalsrörelsen 2023
Avtalsrörelsen fortsätter och våra förhandlingsansvariga ombudsmän har träffat Tågföretagarnas representanter och bytt yrkanden med varandra.
ST yrkar på:
• Löneökningar i takt med omvärlden
• Sjuklön från dag ett
• Förbättrade villkor kring arbetstid
• Förbud mot ensamarbete vid särskilt utsatta arbetsuppgifter
• Åtgärder för att förhindra hot, våld och trakasserier
Läs mer på: https://st.org/st-paverkar/aktuellt/avtal2023/medlem/spartrafik
Dagens läge i samhället är spänt och även avtalsrörelsen påverkas av situationen. Vi är fortfarande i upp startskedet och det är förtidigt att säga hur det ska gå, men vi vill ändå redan nu gå ut med information om vad som gäller vid en eventuell strejk.
Vad händer vid strejk?
• ST:s centrala förhandlingsparter avgör vilka som ska tas ut vid en eventuell strejk.
• Som icke-strejkande part är det inte tillåtet att gå in och arbeta för att täcka upp en strejkande parts arbetspass.
• Observera att ersättningen vid strejk inte motsvarar den lön du har utan bestäms av förbundsstyrelsen och baseras på den lön som angivits på ST:s hemsida, detta gäller även vid lockout från arbetsgivarens sida.
Vad kan du göra?
• Kontrollera och rätta till dina kontaktuppgifter samt säkerställ att du har rätt angiven lön på ”mina sidor” på ST:s hemsida. Lägg gärna in dina privata kontaktuppgifter då arbetsgivaren kan stänga av din arbetsmejl samt kräva in din tjänstetelefon.
Värt att tänka på:
Spårtrafiken är en samhällsviktig funktion och utan oss kommer sjukhus, barn– och äldreomsorg samt andra arbetsplatser drabbas negativt. Vi finns för att transportera medborgarna till sina arbeten och fri tidsaktiviteter samt transportera livsmedel, sjukvårdsmaterial och post runt om i landet så det är dags för våra arbetsgivare att förstå detta och inse att de vinner på att värna om våra villkor och vår rätt till fritid och återhämtning.
Vi finns för medborgarna och vem ska utföra dessa tjänster när vi inte orkar mer?
Om en eventuell konflikt uppstår kommer vi att komma ut med mer information.
Ni kan även följa processen på www.st.org samt www.stpendeln.se
Kontakta era lokala förtroendevalda vid frågor och håll extra koll på er mejl. Mejla till info@stpendeln.se
Ansvarig utgivare: Doris Philip ST Spårtrafik
SKYDDET INFORMERAR
Den 29 Mars så gjorde arbetsmiljöverket en inspektion av vår arbetsplats då vi på ST Pendeln hade skickat in en Begäran om åtgärd i enlighet med AML 6 kap, 6a § att MTR upphör med ensambemanning och implementering av densamma på pendeltågen.
Skyddsombud från ST och Seko Lok satt med MTR och arbetsmiljöverket och nytt datum är planerat för inspektionen.
Tack för att ni skickar in avvikelserapporter för säkerheten går alltid först.
Beträffande PFA så ska vi inte nödöppna PFA hyttdörrar då det finns risk för arbetsskador. Följ instruktion ORD-54505.
Beträffande DÖS kameror och skärmar som inte fungerar tillfredställande följ de instruktioner som finns i Trafikhandboken och i KIT/Tekniska krav på fordon i trafik då säkerheten alltid går först.
Vid avsyning skall LF enligt Trafikhandboken (3.4) ” -vid behov inför eller under avsyning; tillkalla eller invänta trygghetsresurser eller OTS” -säkerheten går alltid först.
Det är viktigt att de arbetsuppgifter som har tillkommit utförs mycket noga och korrekt så att inget missöde eller allvarlig händelse inträffar, med andra ord, det får ta den tid det tar.
Skriv avvikelserapporterna kortfattade, bara dina iakttagelser och känslor är med och är tydliga.
· Tankar, känslor innan/under/efter turen såsom (sömnkvalitet, oro , stress , utmattning, huvudvärk, kognitivt, ångest, koncentration, utsatthet , din generella påverkan av ensamarbete etc.)
Skyddsombuden kommer att analysera era rapporter och med det som underlag driva uppkomna problem vidare mot MTR. Denna avikelsrapport skickas in som vanligt i Amigo- Avikelserapporter-Arbetmiljö system med kopia till skyddsombuden.
ST Pendeln: skyddet@stpendeln.se
Seko lok: skyddsombud.sekolok@mtr.se
"Party för anständiga arbetsvillkor!"
Det har varit en stressad tillvaro för många av oss under den senare tiden - så det behövdes något nytt som förgyllde vår tillvaro.
Vår arbetsgivare har struntat i personalens välmående och inte arrangerat någon gemensam aktivitet på nästan 5 år!
Därför bestämde vi tillsammans med Seko Pendelklubben, Seko städ, TJ och våra fackklubbar på Verkstan att anordna en fest för alla gamla och nya kollegor på pendeln.
Festen skulle gå under slogan: "Party för anständiga arbetsvillkor!"
Festen ägde rum lördagen den 25 mars på restaurangen Cirkeln, ABF-huset, Sveavägen 41. Inträde, enkel förtäring i form av 2 varianter wraps och kaffe/te ingick i biljettpriset på 100 kr. Det fanns även alkoholhaltiga drycker för egen bekostnad.
Rainer Andersson tog mikrofonen, välkomnade gäster och öppnade festen med att läsa ett stycke av ett välskrivet brev som en av lokförarna skickade till de ansvariga.
Efter talet tog Shenie Fogo (styvdotter till vår kollega Enrique Palmqvist) scenen och framförde två jättefina låtar. Resten av kvällen underhölls vi av våra rockkungar och före detta lokförare Arne Gårdman och Bosse Grönskog! Det blev lite dans och även lite allsång då det spelades välkända låtar!
Det var väldigt trevlig och trivsam stämning under festen, även att man önskat att flera skulle komma. Det var kul att träffa några "gamla" kollegor som nån gång jobbade med oss på pendeln, kollegor från stationssidan som man annars träffar så sällan och till och med några kollegors familjemedlemmar, vilket var jättetrevligt .
Ett stort TACK till Shenie, Arne och Bosse!!
Tack alla som kunde komma! Vi fortsätter våra gemensamma aktiviteter och har planer på att ordna en till sådan fest för våra kollegor.
Vi har fajtats och dansat, nu forsätter vi fajtas vidare!!!