MBL 23 september
2019-09-24

Vi började mötet med Daniel och Marie som redovisade ekonomin samt prognosen för 2020, som ni känner till så har det ju inte gått så bra de två första åren.

Från planeringen så informerar de oss om en planerad avstängning v.41 tors-sön på sträckan Ösmo – Nynäshamn. Det är nu relativt bra i personalläget för förare och stationsvärdar men ännu en fortsatt brist på tågvärdar. Vi har från ST pendeln markerat kraftigt att vi måste se en bra lösning på ledighetsansökningarna och i synnerlighet när det gäller utläggning av FV dagar för tågvärdar och stationsvärdar i år och nästa år, då det är många FV dagar som intjänas. Just nu är det en situation som inte gynnar någon part och vi från ST vill ju självklart förhandla vidare om detta, då vi var väldigt nära en bra lösning på vår senaste förhandling och nu får vi indikation från MTR att de vill fortsätta att förhandla vidare. Jag vill passa på och tipsa er medlemmar att vara proaktiva och söka FV dagar och kortare ledigheter nu under veckan på On Track för oktober 2019 – mars 2020 då jag vet att det finns en stor chans att det blir beviljat. För de som inte söker kommer få dagar utlagda enligt avtal och det brukar inte alltid bli som “Du” vill.

Sedan kommer det bli en mindre ändring i “mitt schema” på trafik, det som tillkommer är en informationsrad som visar det “faktiska läget” för dig som är åkande och inte som idag det “planerade läget”. Det kommer att bli en förskjutning på ca 3 veckor i turlistearbetet, gruppval samt semestervalet för T20, då Trafikförvaltningen i ett sent läge lagt in en förändring i sin beställning, det kommer att bli vändningar nere i Södertälje istället för Tumba samt vändningar i Tumba istället för Älvsjö i rusningstrafik. Nu i skrivande stund fick jag preliminära datum för förhandling Lokförare turer den 29/10 och gruppnycklar 25/11 samt för Tågvärdar turer 30/10 och gruppnycklar 26/11. Vi är inte glada över att det förskjuts på tiden men hoppas att det blir bra i slutändan.

Punktligheten är just nu 94,5% i september. Augusti har varit en bra månad med endast 4 händelser och nu i september har vi haft en OSPA A och 2 st öppnat dörr utanför plattform.

Nya medarbetare: Trafikchef Filip Johansson och sedan ny områdeschef Förare 1/10 Carl Hökfelt samt ny gruppchef Peter Dumky from 14/10. Vi får även ny TF chef för trafikinfo Sandra Tonn from 9/10.

Vi fick nöjet att träffa Haci Bulduk från stationssidan som tog med sig våra frågor, tex.överliggningen i VHE som vi anser behöver en stationär dator och behovet av en AC i sovrummet. Vi vill att en utvärdering av brandlarmen i citybanan sker inom kort. Vi tog upp frågan om e learning för stationsvärdar samt behovet av en utbildning i hot och våld.