Läget i Pendeltågens Tekniska Utveckling
2021-10-27

Det har tillsatts en referensgrupp som skall titta på hur man skall montera dörrkameror och display i hytten på X 60. Frågan varför och till vilken nytta behandlas inte vilket säger en del. Där ingår två skyddsombud.

Jag har inför rätt döva öron försökt vidga frågan från hur många cm till höger eller vänster en 19 tumsskärm skall monteras till hur mycket mer en lokförare kan belastas. Inom psykiatrin är Kognitiv Belastning ett begrepp. Det går inte att vara 100% koncentrerad speciellt länge. Antingen gör man fel till slut och man får en trötthet som skapar andra problem i kropp och själ. Vår mänskliga hjärna är inte konstruerad som en maskin. Titta gärna på en gammal Chaplinfilm från 1936, Moderna Tider där girighet pressar människan till bristningsgränsen. Otäck och tänkvärd film.

Det som borde oroa fler än mig är att det handlar om att lokförares hälsa och möjlighet till ett socialt liv. Att behöva gå till jobbet med en oro att någonting otäckt skall inträffa, att man gör något misstag som leder till att någon skulle skadas, hur man klarar en utrymning ensam under ogynnsamma förhållanden är i grunden omänskligt. Det handlar om resenärernas säkerhet och trygghet. Våra tågvärdar är viktiga och behövs!!

Mats Hanqvist Huvudskyddsombud ST pendeln