Försäkringar
2020-03-16

Hej alla medlemmar,

Vi i styrelsen får ofta frågor om försäkringar både från nya och gamla medlemmar så jag tänkte berätta lite kort om vad som gäller generellt.

Gruppförsäkringarna togs över av Folksam vid årsskiftet från Trygg Hansa, detta förhandlades centralt på förbundet och är inget vi lokalt på pendeln kunde påverka. Alla andra försäkringar ex. hem, bil och husdjur är kvar hos erat gamla bolag om ni inte gör ett aktivt val att byta.
Just nu är det dragkamp mellan Folksam och Trygg Hansa om oss medlemmar, Folksam vill ta över och erbjuder fina rabatter vid nytecknade och Trygg Hansa vill ju inte förlora sina gamla ST kunder och de erbjuder också rabatter om man stannar kvar. Är man nöjd med sitt försäkringsbolag, oavsett vilket man har-det finns ju många att välja på-finns ingen anledning att byta, men den intresserade kan alltid göra en kostnadsfri prisjämförelse för att kolla läget.

Ni som tycker gruppförsäkringar är en onödig kostnad-tänk långsiktigt! Det är betydligt förmånligare att ha dessa via sitt fackförbund än att teckna privat, likaså behöver man inte skicka in en hälsodeklaration vilket är väldigt bra, bolagen är mycket petiga med sina hälsodeklarationer, en medelålders man med några kilos övervikt men för övrigt fullt frisk fick nobben att teckna en livförsäkring-ja ni förstår..

Överväg noga innan ni säger upp en gruppförsäkring, tänk på att livssituationen kan förändras!
Man ska samtidigt inte vara överförsäkrad naturligtvis-bor man i tält med torrdass behöver man inte den mest maxade hemförsäkringen och en singel på 50 utan barn och nära anhöriga behöver sällan livförsäkring-man måste helt enkelt se sina behov.

Nu finns det ju roligare saker än försäkringar, men det är bra att kolla vad man har då och då i alla fall och jämföra bolag, ex kan det på en vanlig bilförsäkring skilja flera tusen på ett år, hemförsäkringarna brukar vara mer likvärdiga. Information från Folksam gällande våra gruppförsäkringar finns såklart på deras hemsida men även på anslagstavlan utanför expeditionen.

Hör av er om ni har några frågor,

Vänligen

Malin Hedlund

Malin.Hedlund@mtr.se