ST Pendeln demonstrerade

Av | 2021-09-01

Hej medlemmar!

Vi vill tacka er alla som kunde närvara igår utanför SL:s huvudkontor. Det fick en bra effekt på politikerna och det sker mycket nu bakom kulisserna och samtidigt skrivs det mycket om demonstrationen nu i media,  vi är nöjda med vårt arbete än så länge och vi är är långt i från klara.

Jag vill passa på att sprida vidare en artikel från tidningen Publikt.

Pendelns tågvärdar demonstrerade | Publikt

I går demonstrerade ST inom MTR Pendeln mot att Region Stockholm beslutat att avskaffa tågvärdar på pendeltågen. Manifestationen utanför trafiknämndens möteslokal, som genomfördes tillsammans med Seko, samlade ett sextiotal personer.

– Det var lyckat och vi fick fram vårt budskap, som är att politikerna måste se över frågan en gång till och dra tillbaka beslutet, säger Roger Delin, ordförande för ST inom MTR Pendeln.

Det var strax före sommarsemestrarna som beskedet från Region Stockholms trafiknämnd kom, att pendeltågen från 2023 inte längre ska ha några tågvärdar. I stället ska tågens dörrpar bevakas av lokföraren med hjälp av kameror. Syftet är att spara pengar, enligt de ansvariga politikerna.

– Vi anser att tågvärdarna ska vara kvar ombord. Det behövs två personer med säkerhetstjänst ombord. Vi vet också att det är många lokförare som inte vill köra ensamma. Den psykosociala arbetsmiljön blir tung med ensamarbete och ett så stort ansvar, säger Roger Delin.

Under demonstrationen kom trafikregionrådet Kristoffer Tamsons, M, ut och fackförbunden fick chans att framföra sin inställning till beslutet. Han lyssnade men gav inga andra besked, berättar Roger Delin.

– Det var bra att Kristoffer Tamsons kom ut, så att vi fick chansen att berätta om vår inställning. Vi kommer naturligtvis att fortsätta att försöka få ansvariga politiker att förstå att det här beslutet är fel. Vi har bjudit in trafikregionrådet för att få förklara närmare.

Nu har MTR Pendeltågen precis påbörjat en risk- och konsekvensanalys tillsammans med skyddsorganisationen. Arbetsgivaren vill också börja förhandla redan i september, berättar Roger Delin.

Arbetsgivaren har tidigare lovat att alla de cirka 360 tågvärdarna kommer att erbjudas annat jobb inom bolaget.

Med vänlig hälsning

ST pendeln styrelse

Lämna ett svar