ST medlemsförmåner
2021-03-11

     Förmåner som medlem!

  • Inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap och kompletterar a-kassan.
  • Mycket förmånliga Försäkringar hos Folksam
  • Förmånliga Medlemslån och bolån
  • Rabatter på resor och semesterboende bl.a. SJ, Viking Line, Elite Hotels och Nordic Choice Hotels samt Riva del Sole Resort & Spa i Toscana.
  • Rabatter på Böcker och tidningar
  • Träna på Actic med förmånliga priser
  • Få familjejuridiks hjälp av LEXLY

Läs mer på Förbundet ST hemsida om era förmåner!

https://st.org/formaner

Loss of License
2021-03-18

Då vi har fått en del frågor från medlemmar och kollegor om “Loss of license” vill vi berätta närmare om detta och förklara varför Fackförbundet ST valde att inte vara med.

Några fackförbund, bl.a. Akademiker, SRAT och SEKO bildar en egen stiftelse under namnet “Kollektivavtalsstiftelsen för omställningsstöd vid förlorad säkerhetsklassificering inom Spårtrafik” med grundtanken att medlemmarna kommer ha möjlighet att ansöka om ett särskilt omställningsstöd ifall de av medicinska skäl tappar sin säkerhetsklassificering och därmed riskerar bli av med jobbet. Stiftelsen kommer att finansieras av samtliga medarbetare som avstår 0,1 % av sin lön.

Tanken är god, men varför är vi inte med?

ST Förbundet har vägt upp olika argument och har kommit fram till att avstå, för att ovissheten är för stor kring detta. Loss of license är en helt ny grej, ingen har erfarenhet av det, ingen i nuläget kunde ge svar på hur det ska funka runt det praktiska, hur medlemmarna ska prioriteras, i vilken ordning, vad som egentligen krävs för att få ersättning osv.

I vårt lokala avtal finns det en punkt som faktiskt ger den eftersökta tryggheten för våra medlemmar, då man i första hand blir erbjuden en omplacering inom företaget om man av hälsoskäl inte kan fortsätta arbeta i samma roll, och då är det med bibehållen lön!

Så vi bestämde att göra något mer förmånligt med pengarna som faktiskt gynnar alla våra medlemmar. Tillsammans med MTR har vi bestämt att göra en extra pensionsinsättning till våra medlemmar som är anställda på pendeln. Insättningen kommer att ske senast 30 juni på ert ITP 2 / ITP 1.

Det här är också helt nytt och unikt, men då är vi säkra på att alla medlemmar får ta del av pengarna och att det fördelas lika.

Vi kommer att meddela er om detaljerna längre fram. Håll utkik!

LÖN
2021-03-18

Löneförhandlingarna ligger i slutfasen och i väntan på det påskrivna protokollet tycker vi att det har blivit dags att berätta för er, våra kära medlemmar, om hur allt har gått till! Som vi informerat er tidigare så har vi ett märke på 5,4 % på 29 månader. Av dom går 0,7 % till bl.a. pension och resterande 4,7 % har fördelats på lönerna.

Vi på ST, till skillnad från andra fackförbund, valde att fördela dom 4,7 % på ett effektivare sätt vilket genererar mera pengar i slutändan: 2,9 % på dom första 17 månaderna (fram till april 2022), sedan 1,8 % på resterande 12 månaderna (fram till nästa lönerevision, april 2023). Högre lön under en längre period är det minsta vi kunde göra för våra medlemmar och vi är glada att kunna göra er nöjda, så det innebär att vi får skilda löner då SEKO fick 2,7%.

I år ville vi på ST pendeln satsa på slutstegen, speciellt för våra tågvärdar, som väntat väldigt länge på en speciell satsning, för vi tycker att dom är underlönade. Men tyvärr, så fick vi inte det stödet från de andra fackförbunden som istället ville satsa på första lönesteget. Till slut så fördelades allt jämt med 2,9% på de olika lönestegarna och dom fasta tilläggen.

Återigen var det mycket rörigt kring dom rörliga tilläggen. Trots en flerårig praxis (då alla tillägg höjdes med samma procentsats) valde MTR att bortse från praxisen och tolka avtalet bokstavligen. Då MTR anser att facken själva ska bekosta höjningen av dom rörliga tilläggen med den s.k. överlönspotten. I år räckte inte potten till att höja dom rörliga tilläggen med samma procentsats. Så vi alla facken tillsammans med MTR fick kompromissa fram en lösning där vissa tillägg höjdes med en högre summa än vissa andra.

Till dom rörliga tilläggen hör bl.a. undervisnings-/ handledar-/, tidsförskjutnings-/ och vrålskubbstillägg för åkande, vikarie och fridagstillägg för station samt olika beredskapstillägg för lokalvården.

Rastavlösare station och biljettförsäljningstilläggen för TV har blivit tillfälligt “frysta”. Exakta siffror får ni i vår nästa publicering i nästa vecka.

VÄLKOMNA!

Vi har blivit flera! ST växer och det gläder oss oerhört mycket!

Härmed vill vi hjärtligt välkomna alla nya medlemmar! (Glöm inte att komma förbi expeditionen och ta del av er välkomstgåva) och passa på även att skapa ett konto på vår hemsida, så att ni kan vara med och rösta på årsmötet den 27 april. Vid registreringen så ange er mtr mejl så får ni per automatik ett mejl när vi publicerar på vår hemsida (stpendeln.se) Alla nya medlemmar kommer direkt omfattas av alla förmåner vi har på ST.

Tyvärr är vi ledsna att berätta att man kommer att gå under det löneavtal som det fackförbund som man tillhörde fram till 01.12.2020 då det har bestämts i det centrala avtalet. Såklart ville vi även att våra nya medlemmar skulle få gynnas av dom nya lönerna som vi har förhandlat till oss och tog upp det under löneförhandlingarna. Efter flera diskussioner kom vi fram till att det skulle gå vägen om vi gör ett avsteg från det centrala avtalet, men då måste alla facken vara överens om detta. SEKO Lok hade inget emot detta, men vi fick inget stöd från SEKO Pendelklubben som valde att gå efter det centrala avtalet.

Hur som helst, vi i styrelsen kommer göra allt i vår makt för att ingen ska bli besviken!

Vi är ett fack för alla, vi dömer ingen, vi fördömer ingen, alla har rätt till sin åsikt och gör egna val, så alla är hjärtligt välkomna och alla kommer till tals!

Frågor och funderingar? Kom förbi expen för en pratstund, hör av er eller maila oss!

Ta hand om varandra

Vänligen

ST Pendeln Styrelse